Efter operationen

I stort sett alla kirurgiska ingrepp kräver eftervård för att minska risken för komplikationer. Efter en bröstförminskning är det viktigt att tänka på en del saker för få det resultat du vill ha.


Efter en bröstförminskning

Efter bröstförminskningen

Efter att operationen är genomförd sätts ett stödband runt bysten för att stabilisera. Du kan även få en sport-bh med kompresser under istället för det elastiska stödbandet. I vissa fall sätts en dräneringsslang in i vardera bröst för att de ska kunna tömmas från blod- och vätskeansamlingar.

Gör det ont?

Det gör ont efter en bröstförminskning. Däremot får du se det som en stor belöning när det är över. Att slippa rygg- och nackvärk samt att kunna klä sig och göra det du vill utan att brösten hindrar, är värt det mesta för de flesta kvinnor som lider av problemen.

De första dagarna efter operationen upplever du smärta i brösten när du rör på dig. Under en till två veckor efter ingreppet känner du ett visst obehag som lätt kan avledas med smärtstillande läkemedel.

Bandagen som läggs på brösten direkt efter operationen tas bort efter ett par dagar, men den första månaden måste du ha på dig en tajt sport-bh hela dygnet för att stabilisera brösten. När det gått en månad behöver du bara ha på dig sport-bh:n under dagen.

I många fall används så kallade självabsorberande stygn som inte behövs ta bort, de försvinner av sig självt. Har kirurgen inte använt dessa stygn får du komma på återbesök efter en till tre veckor för att få stygnen borttagna.

Hur känns det en tid efter?

Det är inte ovanligt att brösten känns konstiga efter ett så pass stort kirurgiskt ingrepp som en bröstförminskning är. Du kan dessutom uppleva övergående smärtor i brösten under de första månaderna.

En del kvinnor får mer svullna bröst under menstruationen vilket efter en bröstförminskning kan leda till sämre känsla i huden på brösten och runt bröstvårtan. Detta tillstånd kan även uppstå utan att man får menstruation men brukar successivt avta efter cirka sex veckor.

I vissa ovanliga fall kan den försämrade känseln stanna kvar hos patienter i upp till ett år, och i andra sällsynta fall kan tillståndet bli permanent.

Tillbaka till arbetet?

Hur snabbt du kan gå tillbaka till arbetet beror på vilken typ av arbete du har. Du ska nämligen undvika tunga lyft och kraftansträngningar under den första månaden efter operationen. De flesta är däremot tillbaka på jobbet efter två till tre veckor efter ingreppet.

Att tänka på

I sex veckor efter operationen bör du tänka på att endast röra försiktigt vid brösten för att undvika att komplikationer kan uppstå.

En annan sak som är viktig att tänka på är att lite vätskeläckage från ärren är fullt normalt. Däremot om det börjar blöda eller om du får kraftiga smärtor i bröstet eller brösten bör du kontakta kliniken som utförde operationen för konsultation.

Du bör även tänka på att undvika sexuell aktivitet i sex veckor efter bröstförminskningen då sexuell stimulans kan leda till att brösten svullnar och operationsärren breddas.