Om du har besvär på grund av stora bröst

Du som lider av att ha för stora bröst kan genomgå en bröstförminskning. Om förminskningen är av medicinska skäl kan du få operationen betald av landstinget.


Bröstförminskning

Om du har stora bröst är det vanligt att du får ont i ryggen, nacken, axlarna och armarna.

Besvär vid stora bröst

Rygg och nackvärk

Bröstförminskning är en operation som utförs på kvinnor som får besvär av alltför stora bröst. Vissa kvinnor har så pass stor byst att de får rygg och nackvärk.

Hudirritationer

Det kan även vara svårt att hålla rent under bysten vilket kan ge hudirritationer.

Du kan få operationen betald

Eftersom att bröstförminskningar utförs för att underlätta för kvinnor som har dessa besvär är det viktigt att du, innan operationen utförs, är införstådd att det inte görs av kosmetiska skäl.

Idag finns det många olika metoder för att förminska brösten, men som med all kirurgi innebär det alltid vissa risker och komplikationer kan uppstå.

Alternativ till bröstförminskning

Bröstförminskning

Att äta hälsosamt och därmed gå ner i vikt kan också göra att brösten blir något mindre.

Om du inte vill genomgå ett kirurgiskt ingrepp kan andra alternativ vara att föredra. Ibland kan det hjälpa att gå ner i vikt och därmed minska fettbildningen i brösten.

Det kan även hjälpa att gå i fysioterapi för att på så vis avhjälpa smärtor i rygg och nacke samt att använda en specialanpassad bh.

Det är inte alltid som någon av ovanstående hjälper, men det kan vara en god idé att börja med alternativa metoder för att slippa operation.

Risker med bröstförminskning

Som med all kirurgi innebär det alltid vissa risker. Det är därför mycket viktigt att du är införstådd med dessa och att du genomgår en noggrann konsultation med den läkare som ska utföra ingreppet innan du bestämmer dig.

Du diskuterar då för- och nackdelar med bröstförminskningen. Är du rökare måste du vara rökfri i minst tre veckor innan operationen utförs för att minska eventuella risker. Patienten måste även vara rökfri efter operationen tills såren läkt.

Operationen utförs endast i samförstånd med patienten med underlag för risker och fördelar. Det finns däremot kliniska studier som pekar på att de allra flesta som genomgått en bröstförminskning blir nöjda med resultatet.

Så går operationen till

Operationen utförs av en plastikkirurg på den valda kliniken. Dagen då du ska opereras får du träffa den plastikkirurg som ska göra operationen.

Ni börjar då med att ta fotografier på det område som ska opereras. Därefter får du träffa narkosläkaren och du blir visad till ett rum där du får invänta att operationen ska börja. Vissa kliniker erbjuder patienter att kostnadsfritt prova ur en sport-bh som ska användas som stöd för bysten efter operationen.

En bröstförminskning utförs under narkos och tar ungefär en till två timmar. Det finns olika tekniker för att lägga snitt vid en bröstförminskning, men oftast lägger kirurgen ett snitt runt bröstvårtan som sedan formar ett upp och nedvänt T till bröstets underkant. Därefter brukar man använda sig av så kallade dolda stygn som har förmågan att gradvis upptas av kroppen.