Hur går en bröstförminskning till?

Inför en bröstförminskning är det viktigt att du har är medveten om hur slutresultatet kan komma att bli samt vilka risker som ingreppet kan innebära. Alla kirurgiska ingrepp består av tre olika faser, preoperativ (före), operativ (utförande) och postoperativ (efter).


Hur går det till?

Förberedelser innan operationen

Information om risker

Innan du bestämmer dig för att göra en bröstförminskning får du träffa en kirurg för konsultation. Det är viktigt att det under konsultationen är en ömsesidig förståelse.

Du kan komma med önskningar och åsikter, men kirurgen kan avråda från exempelvis ingrepp som kan innebära en större risk för komplikationer.

Undersökning och mätning av brösten

När du har bestämt dig för att göra operationen undersöker och mäter kirurgen brösten. Det tas även bilder på brösten innan för att kunna jämföra med slutresultatet.

Ibland måste du också göra en mammografi innan du opererar dig för att utesluta att det finns några medicinska förhinder till operationen.

Vad du ska undvika – exempelvis rökning

Patienten får även detaljerad information om hur man ska leva tiden innan operationen. Vad du ska undvika att äta och dricka samt regler kring rökning. Alkohol och tobak bör undvikas två veckor innan och två veckor efter.

Så går operationen till

Det finns flera olika metoder för att genomföra en bröstförminskning men vanligast är att man lägger ett snitt från bröstvårtan rakt ner och sedan längs med vecket under brösten, ett såkallat ankar- eller T-snitt.

Efter att snittet har lagts tar kirurgen bort så mycket bröstkörtelvävnad att resultatet blir som överenskommet. Man avlägsnar även fett och hud innan man flyttar bröstvårtan och formar den till önskad storlek/form.

Ibland måste bröstvårtan flyttas så pass mycket, för att få ett naturligt utseende på bröstet, att viss känsel i bröstvårtan kan försvinna. I vissa fall fettsuger man det överblivna fettet som finns i armhålorna för att erhålla ett tillfredsställande resultat.